7.9.2020

Revolutionerende jordemoderopfindelse vinder pris

Jordemoder og iværksætter Malene Hegenberger vil ændre, at alt for mange kvinder i dag går hjem fra fødegangen med dårlige syningsoplevelser, som påvirker dem fysisk og psykisk i lang tid efter. Hun har vundet Danish Design Award 2020 i kategorien ”Better Work” for sit innovative værktøj ”Hegenberger Speculum”.

Malene Hegenberger har fået verdenspatent på sin opfindelse. Foto: PR

”Der skal være lyskæder og musik”, ”min kæreste og doula skal være tilstede” og ”jeg vil gerne føde i vand”. Forløbet indtil guldklumpen lander på maven er minutiøs planlagt i mange kvinders fødselsplaner, men herefter stopper ønskerne. Og det er ærgerligt, mener jordemoder og iværksætter Malene Hegenberger. 8 ud af 10 førstegangsfødende kvinder brister og har brug for en syning, og det foregår på samme måde, som det har gjort i de sidste 150 år og kan tage op til 50 smertefulde minutter.

”I dag syer vi mere eller mindre i blinde, fordi vi hele tiden skal ind og finde bristningen igen med fingrene efter hvert sting. Det nye hjælpemiddel er en blød silikonebøjle, som holder vagina lidt åben og sikrer, at du hele tiden kan se bristningen. Syningen tager kortere tid, fordi du har begge hænder fri, og for kvinden betyder det færre smerter, og der kommer meget mere ro over syningen,” siger Malene Hegenberger, der er jordemoder på Slagelse Sygehus, og har vundet Danish Design Award 2020 i kategorien ”Better Work” for sin opfindelse.

”Det er en anerkendelse af, at vi har lavet et godt design, men også en anerkendelse af, at der er meget lidt fokus på den del af fødslen og en anerkendelse af, at det er på tide, at jordemødre får et redskab, der letter vores arbejdsforhold. Vi sidder i nogle utrolig uhensigtsmæssige stillinger med vores skulder og hånd for at komme til, og samtidig er det psykisk stressende, fordi patienten er vågen og høj på adrenalin og helst vil have syningen overstået hurtigst muligt, så hun kan få benene samlet igen og nyde sin baby.”

Accepterer forringet livskvalitet
Ifølge Malene Hegenberger er skader efter fødslen tabubelagt, og hun kan fortælle utallige eksempler på kvinder, der på grund af dårlige og forkerte syninger, har gået rundt i årevis med smerter og gener i underlivet, fordi de troede, at det var en naturlig følge af det at føde børn, eller at de selv er skyld i det, fordi de ikke har trænet bækkenbunden.

Malene Hegenberger mener, at det er helt afgørende for kvinders sundhed, selvværd og sexliv, hvordan såret lukkes efter en fødsel, og at kvinderne syes rigtigt sammen under god bedøvelse. I de nordiske lande går jordemødrene meget op i rigtig syning, men det betyder ikke, at de ikke kan blive bedre. 

Hun bakkes op af Sara Kindberg, klinisk specialist, jordemoder Ph.d. ved Aarhus Universitetshospital, der har forsket i syninger efter bristninger og i dag efteruddanner jordemødre og læger i syninger:

”Vores sundhedssystem er indrettet sådan, at man i dag går til sin praktiserende læge – og der vil en læge ofte sige, at du skal knibe bedre, og du skal gøre mere – det er din egen skyld. Men nogle af de ting som kvinder ikke kan holde på efter fødsler er altså, fordi vi ikke har fået syet dem ordentligt. Det er ikke hendes skyld, og det kan hun ikke knibe sig fra,” siger Sara Kindberg.

Positive erfaringer på fødestuerne
Hegenberger Speculum blev udviklet i 2018 med startkapital fra CAPNOVA og kom på markedet i Norden i 2019. Det er blandt andet indkøbt på landets største fødested, Hvidovre Hospital, og i brug på Skejby Sygehus, Aalborg Sygehus, Hillerød Sygehus og Slagelse Sygehus. Flere hospitaler følger efter, men har måttet sætte opstarten i bero på grund af Corona-krisen.

En af de kvinder, der allerede har prøvet speculummet, er Annika Holm Østergaard fra Kalundborg, som fødte i juni 2020. Her fik hun en 2. grads bristning.
”Jordemoderen forklarede, at hun satte et instrument ind, som holdt mig lidt åben under syningen. Jeg havde ingen smerter under syningen, og jeg er overrasket over, at der heller ingen smerter var efterfølgende,” siger Annika Holm Østergaard.

Besøg Hegenberger Speculums hjemmeside.